Subsidie energiebesparing eigen huis

Er is weer budget voor het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. De belangrijkste voorwaarde is dat je ten minste 2 maatregelen laat uitvoeren. Je kunt ook nog extra subsidie krijgen voor een paar andere maatregelen, zoals een isolerende buitendeur en een douche met warmteterugwinning. Of isoleer extreem goed en ontvang nog een bonussubsidie

Subsidie Groningen

Voorwaarden subsidie

 • 1 Je moet eigenaar / bewoner zijn
 • 2 Er moeten minimaal 2 maatregelen uitgevoerd worden: (dakisolatie spouwmuurisolatie gevelisolatie vloerisolatie glas.).
 • 3 Indien je niet het hele dak-, gevel-, vloer- of glasoppervlak isoleert moet je voldoen aan de minimale oppervlakte-eis.
 • 4 Je moet voldoen aan de minimale isolatiewaarde.Op RVO.nl vind je een overzicht van de minimale oppervlakte die je moet isoleren en de bedragen per vierkante meter, alsook de minimale isolatiewaarde.

   De subsidie voor deze maatregelen is ongeveer 20 procent van de kosten.

 

 

Meer subsidie voor extra maatregelen, maatwerkadvies en energieprestatiegarantie

 

Kom je in aanmerking voor de subsidie? Wellicht dat 1 van de onderstaande opties ook interessant zijn. Het gaat om:

 • Een isolerende buitendeur (U-waarde maximaal 2,0).
 • Isolerende kozijnen bij triple glas (U-waarde maximaal 1,5).
 • Een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of een systeem voor balansventilatie met wtw met een rendement van minstens 90%.
 • Een douche-wtw met een rendement van minstens 50%.
 • Waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem.

 

Maatwerkadvies

Daarnaast kun je geld krijgen voor een maatwerkadvies (150 euro) en een energieprestatiegarantie (50% van de afsluitkosten inclusief btw, maar maximaal 200 euro). Het maatwerkadvies is een ideaal instrument om te zien welke maatregelen interessant zijn en bovendien krijg je gelijk offertes op maat en hulp bij het maken van de juiste keuzes.

 

Extra bedrag voor zeer energiezuinig huis

Heb je grote ambities en wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal maken? Dan kun je álle isolatiemaatregelen laten uitvoeren en voor zeer hoge isolatiewaarden kiezen. Neem je daarbij ook isolerende deuren en kozijnen, een ventilatiesysteem (CO2-gestuurd of balansventilatie met wtw) en zorg je voor een goede kierdichtheid die je aantoont met een luchtdichtheidstest, dan levert dat je een bedrag van 4.000 euro extra op.

 

Aanvragen subsidie: offerte nodig

Om de subsidie aan te vragen, moet je al in het bezit zijn van offertes. Officieel moet de opdracht al gegeven zijn. Omdat de subsidie kan worden afgewezen als het geld op is, is het verstandig om in de offerte een ontbindende voorwaarde op te nemen waarin staat dat je van de offerte af kunt als de subsidie wordt geweigerd.

 

Aanvraag indienen

Op de website van RVO.nl staat een formulier waarmee je de aanvraag kunt indienen. Je moet dan onder andere invullen waar je de subsidie voor aanvraagt (welke isolatiemaatregelen, welke aanvullende maatregelen, of het om een zeer energiezuinig pakket gaat) en een verklaring meesturen dat je de offerte hebt geaccepteerd. Verder stuur je een formulier mee waarop het bedrijf dat de maatregelen gaat uitvoeren heeft ingevuld om welke maatregelen het gaat, om welk oppervlak en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend.

Als je ook subsidie aanvraagt voor een maatwerkadvies, stuur je een kopie van de factuur en een betalingsbewijs mee, plus een verklaring dat je daarvoor nog geen subsidie van een andere instantie hebt gehad. Je kunt alleen subsidie krijgen voor een maatwerkadvies dat na 1 september 2016 is opgeleverd.

 

Uitvoeren maatregelen

Vanaf de datum van de subsidiebeschikking heb je 4 maanden de tijd om de maatregelen te laten uitvoeren.

 

Maak gebruik van deze subsidieregeling en neem contact op voor advies, offertes en begeleiding.

REAL ADVIES 0622102566 / info@realadvies.nl